måndag 8 juni 2009

Besvikelse och eftertänksamhet

Efter gårdagens val till Europaparlamentet så har media kryllat av olika analytiska experter som levererat sin syn på valresultat. De politiska partierna har inte varit sena med att bidra med sina sanningar om varför det inte gått deras väg eller varför det gjort det.

Redan igår när SVT publicerade sin egen undersökning om valets utgång så började moderaternas partisekreterare. Per Schlingmann, att hitta förklaringar till varför moderaterna inte lyckats i sin valkampanj, han var noga med att hela tiden påpeka att man inte kunde lita på sådana underöskningar. Vid deras valseger 2006 var det dock inga problem att lita på liknande underöskningar, det var heller ingen fara att lita på de undersökningar där moderaterna utropats som Sveriges största politiska parti under våren.

Sverigedemokraterna har under hela våren, gång på gång, sagt att man kommer att ta sig in i Europaparlamentet, allt annat skulle vara ett misslyckande men när det igår stod klart att man inte skulle göra det så lät det helt plötsligt annorlunda. Nu ser man det misslyckade valresultat som ett steg i rätt riktning.

Med dessa två exempel kan man konstatera att politik i månt och mycket inte längre handlar om att bedriva sakfrågor utan om något helt annat. Det finns saker som är skrämmande med de politiska partiernas ställningstaganden efter misslyckade resultat, nämnligen att inget parti väljer att diskutera vad som nu kommer hända med de sakfrågor som vi faktiskt gick till valurnorna på, inget parti säger heller hur de ska agera nu när det inte gått som man tänkt sig. Nu lämnas vi i fred igen då våran röst inte längre bär något värde, jag sol väljare skulle vilja veta vad dessa partier tänker göra nu, ni fick mitt förtroende och min röst, även om det inte räckte hela vägen fram så vill jag ändå veta hur ni tänker agera nu när situationen är helt annorlunda från vad ni förutspådde.

SVT:s KG Bergström säger på svt.se att Piratpartiet kommer vara bortglömt om fem år och det är kanske inte helt omöjligt att det kan vara så, men då måste han utgå från att de fatalt misslyckas i riksdagsvalet 2010. Jag tror att Piratpartiet inte är någon fluga utan ett parti som kommer att finnas med i förgrunden en ganska lång tid framöver och Sverige är i behov av ett parti som Piratpartiet. PP är det enda partiet som visat hur viktig integritetsfrågan på nätet verkligen är, något som den borgerliga alliansen fullständigt missbedömde då man röstade igenom både IPRED och FRA.

Sammanfattningsvis kan man säga att man som väljare och politiskt intresserad är ganska besviken på partierna, oavsett om det lyckades igår eller inte. Varför krävs det backup för allt annat här i världen för att förhindra att allt går i stöpet, men inte för politiska partier? Alla löften som vi fått höra under våren betyder ingenting nu, är det konstigt att så få röstar när vi bara behövs en gång var femte år och där emellan är vi fullständigt värdelösa för det politiska engagemanget?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar